Bumper zwart maken: stappenplan + tips

Als je auto al wat ouder is, kan het voorkomen dat je zwarte bumpers verschoten zijn en grijzig worden. Jammer want het liefste wil je natuurlijk een zwarte bumper. Geen probleem! In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf je kunstof bumper zwart kunt maken. We geven je zowel een stappenplan om met bumperzwart of bumperpoets aan de slag te gaan, als 5 tips voor de beste huishoudelijke middeltjes die je kunt uitproberen om je bumper zwart te maken!

Stappenplan bumper zwart maken met bumperzwart

Op verschillende plekken kun je bumperzwart kopen. Hiervoor kun je naar een speciale autozaak gaan, maar je kunt dit bijvoorbeeld ook bij de Action, Gamma of online kopen. We geven je hier een stappenplan om zo goed mogelijk je kunststof bumper weer zwart te maken met bumperpoets.

1. Grondig reinigen van de bumper

Voordat je begint met het zwart maken van je bumper, is het essentieel om het oppervlak grondig te reinigen. Gebruik een milde autoshampoo en een zachte borstel om vuil, vet en verontreinigingen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook de randen en kieren goed schoonmaakt. Als je bumper goed schoon is, zorgt dit voor een betere hechting van de verf en voorkomt onregelmatigheden.

2. Laten drogen

Net zo belangrijk als het goed schoonmaken van de bumper, is het laten drogen van de bumper. Alleen op een gehele droge bumper kan de bumperzwart overal gelijkmatig hechten. Is de bumper niet droog? Dan is er de kans dat er kringen en andere vlekken op je bumper gaan ontstaan.

3. Flesje schudden

Oke dit klinkt misschien als een stomme stap, maar dit is wel heel erg belangrijk voordat je echt aan de slag gaat. Zorg ervoor dat de bumperpoets goed geschud wordt. Op die manier meng je de vloeistof die in de fles zit.

Bumperzwart stappenplan

4. Uitproberen

Het is belangrijk om het product altijd eerst op een klein stukje van je kunststof bumper uit te proberen. Kies hiervoor een onopvallend hoekje.

5. Aanbrengen

Is de test geslaagd? Dan kun je beginnen met het aanbrengen van de bumperzwart op de andere delen. Je kunt hiervoor het beste een droge doek gebruiken. Let er echter op dat deze doek niet pluist, want een pluizende doek kan namelijk troepjes en kleine vlekjes achterlaten. Je kunt ook een spons gebruiken, maar ook deze moet helemaal droog zijn. Een andere optie is een kwast, maar wij zijn hier niet zo’n fan omdat het strepen in de bumperpoets kan aanbrengen.
Het beste is dus een droge schone doek, bijvoorbeeld een oud t-shirt of theedoek. Je doet wat van de inhoud van het flesje eerst op de doek en dan wrijf je het met de doek op de bumper. Op deze manier kun je het beter uitwrijven. Wrijf het product in rondjes op de bumper en werk van de ene kant langzaam naar de andere kant toe. Op deze manier krijg je een zo egaal mogelijke verdeling van de bumperpoets.
Let er hierbij op dat het spulen niet op de lak komt van je auto. De bumperzwart is namelijk lastig te verwijderen en je wilt ook niet per ongeluk krasjes maken op je lak tijdens het verwijderen.

6. Laten drogen

Vervolgens moet je wachten totdat de bumperpoets helemaal is gedroogd. Dit duurt meestal een kwartiertje en daarna zie je pas het uiteindelijk resultaat van je bumper zwart maken.

Ben je nog niet helemaal tevreden? Dan kun je de stappen om je bumper zwart te maken nogmaals herhalen. Een tweede laag zorgt meestal voor een donkerder en egaler resultaat. Bovendien zorgt een tweede laag er ook voor dat je bumper weer langer mooi en langer zwart blijft.

Huishoudmiddeltjes en tips

Wil je zwarte bumpers, maar liever niet speciale bumperpoets kopen? Kijk dan even in je keukenkastje welke mogelijke huishoudmiddeltjes je daar hebt staan. Hiermee kun je zowel geld als tijd besparen. Wij hebben 5 tips voor je van alternatieve bumperzwart producten die je kunt gebruiken om je verweerde bumpers nieuw leven te geven zonder dat je specifieke bumperpoets hoeft te kopen.

WD40

WD40 is een begrip bij veel mensen en onmisbaar voor verschillende klusjes in huis. Zo kun je WD40 ook gebruiken om je bumper zwart te maken. Het werkt hetzelfde als bij bumperzwart.

Voordelen: WD-40 geeft een tijdelijke zwarte glans aan de bumper en kan kleine krasjes camoufleren.

Nadelen: Het effect is niet permanent en kan na verloop van tijd vervagen, vooral bij blootstelling aan weersinvloeden.

Babyolie

Ook babyolie kan worden gebruikt om je bumper een tijdelijke zwarte glans te geven. Breng een kleine hoeveelheid babyolie aan op een zachte doek en wrijf het gelijkmatig over de bumper.

Voordelen: Babyolie is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Het geeft de bumper een mooie glans.

Nadelen: De glans is niet permanent en kan snel vervagen, vooral bij regenachtig weer of bij het wassen van de auto.

Schoensmeer

Schoensmeer is een verrassend effectieve en betaalbare manier om je bumper zwart te maken. Breng een kleine hoeveelheid zwarte schoensmeer aan op een zachte doek en wrijf het over de bumper totdat het gelijkmatig verdeeld is. Je kunt trouwens ook neutrale schoensmeer gebruiken. Deze zal je kunststof bumper in elk geval opfrissen.

Voordelen: Schoenpoets is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Het kan ook kleine krasjes verdoezelen.

Nadelen: ook hierbij is het resultaat niet permanent. Bovendien als je schoensmeer gebruikt om je bumper zwart te maken, moet je extra opletten voor vlekken, ook bijvoorbeeld op je eigen kleding.

Olie om mee te koken

Naast babyolie kun je ook andere soorten olie gebruiken. Denk hierbij aan lijnzaadolie of zonnebloemolie. In principe werken dit soort oliën op dezelfde manier als bumperzwart.

Voordelen: je hebt vast wel een fles lijnzaadolie of zonnebloemolie in je keukenkast staan. Zo niet dan kun je dit in elke supermarkt kopen en wat overblijft kun je gebruiken om mee te kopen.

Nadelen: olie is altijd lastig wegpoetsen. Zorg dus dat niet knoeit!

Verfbrander om bumper zwart te maken

Een tips om je bumper weer zwart te maken van een heel ander kaliber is om een verfbrander te gebruiken.

Voordelen: je herstelt het plastic van de bumper op een andere manier waardoor deze langer zwart blijft.

Nadelen: het is een secuur werkje, pas op dat je het niet verpest! Bovendien moet je ook oppassen dat je jezelf natuurlijk niet verbrand aan de verfbrander.

Kunststof weer zwart maken

Behalve je autobumper weer zwart maken, kun je ook de andere plastic delen van je auto op deze manier weer zwart maken. Ook  kun je bovenstaand stappenplan en tips ook gebruiken om heel veel andere kunststoffen in en om je huis die vervaagd zijn weer zwart te maken. Vooral kunststof producten die buiten staan kunnen door de zon en regen snel hun zwarte kleur verliezen en grijs en grauw uitzien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je tuintafel, tuinstoelen en kussenkast.

Bumper spuiten

Nog even een korte toevoeging; bovenstaande methodes om je autobumper weer zwart te maken zijn geen permanente oplossing. De meeste opties houden uv straling niet tegen en ook door bijvoorbeeld regen en strooizout verliest je bumper op den duur weer zijn kleur. Je bumper spuiten is de enige oplossing voor permanent resultaat.

Zwart in huis
Logo