Vaatwasser zwart

Een zwarte vaatwasser is een mooie aanwinst in jouw keuken omdat deze kleur heel erg goed te combineren is met andere kleuren. Deze stoere kleur wordt tegelijkertijd ook gezien als eigentijds en rustig. Daarbij ziet jouw keuken er hierdoor strak en schoon uit. Maar het is ook een dure aankoop. Dus waar moet je op letten? Hoe zorg je ervoor dat je de voor jou beste vaatwasser zwart koopt? Onderaan dit artikel vind je de complete uitleg!

Onze Top 10 zwarte vaatwasser vrijstaand

Een vrijstaande vaatwasser zwart staat los in je keuken en wordt dus niet weggestopt in een keukenkastje. Hierdoor zal je altijd de buitenkant en de zijkanten zien. Deze zullen over het algemeen wat goedkoper zijn omdat bij een geïntegreerde vaatwasmachine alles netjes weggewerkt moet worden en rekening gehouden moet worden met de afmetingen van de plek. Daarbij hoef je bij een vrijstaande versie ook geen (zeldzame) keukenkastjes op te offeren.

Retro vaatwasser zwart

De SMEG LVFABBL3 vrijstaand is een mooie retro vaatwasser zwart waarin wel 13 aantal couverts passen. Een couvert is de gemiddelde hoeveelheid vaat per persoon per dag. Dat is dus een kommetje, een kopje, bestek en een bord met glas. De SMEG LVFABBL3 heeft een mooi design uit de jaren 50. De prachtige retro look past ideaal in een moderne keuken. Hij heeft de zuinige energieklasse B en bevat moderne technologieën waardoor deze ook nog eens optimaal werkt. Daarbij is de bovenkorf gemakkelijk te verstellen in hoogte mocht je hoge borden, pannen of andere vaat hierin willen plaatsen. De retro vaatwasser van SMEG is dus een aanwinst in je keuken, zowel voor het gemak als voor het oog.

Smeg LVFABBL3 vaatwasser Vrijstaand 13 couverts B

Breedte: 598 mm | Hoogte: 885 mm | Laadvermogen vaatwasser: 13 couverts | Geluidsniveau: 45 dB | Bestekkorf | Verstelbare bovenkorf
in stock
1.497,40

Everglades vaatwasser zwart

De Everglades EVDW5105 met energieklasse E en ruimte voor wel twaalf couverts is een mooie vrijstaande variant die dankzij een fijne tiptoetsbediening en de handige led indicatielampjes supermakkelijk in het gebruik is. Daarbij heeft hij wel 5 verschillende programma’s waaruit je kan kiezen. Hieronder zit ook het speciale Eco programma waarbij je gelijk een steentje bijdraagt aan het milieu omdat deze stand minder energie en water verbruikt. Dankzij de uitgestelde starttimer kan je de Everglades vaatwasser zwart ook gemakkelijk in de nacht laten draaien, ideaal als je gebruik maakt van nachtstroom. Dankzij de stille motor heb je helemaal geen last van geluid wanneer deze aanstaat!

Everglades EVDW5105 Vaatwasser zwart

Breedte: 59.5 cm | Hoogte: 85 cm | Laadvermogen vaatwasser: 12 couverts | Geluidsniveau: 49 dB | Bestekkorf
out of stock
339,63

Zwarte vaatwasser Inventum

De Inventum RVW6027AB vrijstaand is dankzij zijn mooie retro uiterlijk een ware blikvanger in de keuken is. Er is plek voor 12 couverts en de kuip in de zwarte vaatwasser is gemaakt van roestvrijstaal waardoor er geen vuil zal achterblijven in de kieren. Hierdoor heb je minder onderhoud.

Deze zwarte Inventum vrijstaande vaatwasser heeft een bovenkorf die makkelijk te verstellen van hoogte, wel zo handig als je veel hoge vaat hebt. Dankzij de 5 standen is er voor elke vaat wel een geschikt programma. Ga bijvoorbeeld voor de eco stand en bespaar wat energie of kies de intensieve stand.

Inventum RVW6027AB Retro vaatwasser - Vrijstaand - Zwart

Breedte: 600 mm | Hoogte: 85 cm | Laadvermogen vaatwasser: 12 couverts | Geluidsniveau: 47 dB | Bestekkorf
out of stock
544,50

Waar op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Als je een vaatwasser gaat kopen, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten omdat het een grote aankoop is die je niet in een opwelling zal doen. Daarbij zijn ze doorgaans niet goedkoop en je wilt hier dan ook een weloverwogen beslissing in maken.

Vrijstaand of inbouw

Er zijn verschillende mogelijkheden: een ingebouwde plaatsing of een vrijstaande vaatwasser. Bepaal dus bij de aanschaf eerst goed waar je de vaatwasser wilt gaan plaatsen in huis. Als je bijvoorbeeld een ruime keuken hebt waarbij alle keukenkastjes al in gebruik zijn, dan kan je kiezen voor een vrijstaande. Wil je liever dat hij helemaal opgenomen wordt in jouw keuken, dan kan je het beste gaan voor een volledig geïntegreerde vaatwasser. Hierbij zal hij gedeeltelijk of geheel weggewerkt worden in jouw keuken. Maar grote kans dat als je een zwarte versie wilt, je op zoek bent naar een zwarte vaatwasser vrijstaand.

Afmetingen

Voor als je kiest voor een inbouwvaatwasser, dan is de afmeting belangrijk. De standaardafmetingen zijn 60 cm breed bij 85 cm hoog. Mocht je een verhoogd aanrecht hebben, dan zijn er ook vaatwasmachines beschikbaar die een hoogte van 92,5 cm hebben. Heb je maar een beperkte ruimte beschikbaar? Dan kan je ook varianten vinden met een breedte van 45 cm. Meet altijd alles goed op, zodat je ook zeker weet dat jouw nieuwe vaatwasser past!

Aantal couverts

Naast de afmetingen is het ook belangrijk dat je bedenkt hoeveel ruimte je in de zwarte vaatwasser wilt. Dit wordt uitgedrukt in aantal couverts. Heb je een groot huishouden, dan heb je eentje nodig waarbij veel couverts in de vaatwasser passen. Ben je slechts in je eentje of met z’n tweeën, dan zal je minder couverts nodig hebben.

Denk daarnaast ook eraan welke iets je veel gebruikt. Heb je bijvoorbeeld vaak hoge wijnglazen voor in de vaatwasmachine? Of wil je ook ruimte voor je pannen of misschien zelfs onderdelen van de frituurpan? Bedenk ook goed welke vaat je met de handafwas doet en laat drogen op een afdruiprek, dit zijn vaak de wat grotere en/of delicate items.  Afhankelijk van het type vaat dat je hebt kun je ook beter inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt. 

Een standaard vaatwasser heeft meestal een capaciteit van 12 tot 14 couverts, maar er zijn dus ook compactere modellen beschikbaar voor kleinere huishoudens. En daarnaast bestaan er ook nog de mini vaatwasser, ideaal als je alleen woont, weinig ruimte hebt en toch een vaatwasser wilt! Bedenk dus goed voordat je een nieuwe vaatwasmachine koopt, hoeveel vaat je ongeveer per dag hebt!

Besteklade of bestekkorf

De keuze tussen een besteklade of een bestekkorf is vooral een persoonlijke. Sommige mensen vinden het een handiger, andere het andere. Een besteklade heeft als voordeel dat je het bestek netjes kunt neerleggen en daardoor is de kans kleiner dat het bestek vies blijft. Bovendien heb je door de aparte lade meer ruimte in de onderste deel van je vaatwasser.

Als je voor een vaatwasser met een bestekkorf kiest, dan heb je een los bakje waar je je bestek in zet. Soms kan het bestek niet helemaal schoon worden als je teveel bestek in de korf hebt. Echter doordat dit een los element in het onderste deel van de machine is, kun je het er makkelijk uitnemen als je het bestek gaat opruimen. Bovendien is hierdoor het bovenste deel van de vaatwasser vaak hoger. Handig als je vaak hoge wijnglazen hebt.

Programma’s

Net zoals bij een wasmachine, heb je bij een zwarte vaatwasser ook de keuze uit verschillende programma’s. De meeste vaatwasmachines hebben standaard programma’s zoals een intensief programma voor erg vuile vaat en aangekoekte resten, een normaal programma voor dagelijks gebruik en een eco-programma voor energiebesparing. Controleer of de vaatwasser de programma’s biedt die je regelmatig zult gebruiken.

Sommige vaatwassers bieden speciale programma’s voor bijvoorbeeld glaswerk, delicaat programma of het verwijderen van hardnekkige vlekken. Als je regelmatig dit soort vaat hebt, kan het de moeite waard zijn om eentje te kiezen met deze speciale programma’s. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat je niet alles zo maar in de vaatwasmachine kunt stoppen. Zo is het beter om bepaalde pannensets er niet in te stoppen. Ook messensets kunnen beter niet in de vaatwasser, dan kunnen ze bot worden. Zwart bestek mag dan wel weer in de vaatwasser.

Extra functies

Er zijn verschillende extra functies die vaatwasmachines kunnen hebben. Denk hierbij aan een uitgestelde start, beladingsherkenning, kinderbeveiliging, aquastop, XL-ruimte of een zout- en glansspoelmiddelsensor. Voor het ene huishouden zal de ene functie of programma belangrijker zijn dan voor de ander. Zet dus van tevoren goed op een rijtje welke functies voor jou belangrijk zijn en neem dit mee in je overwegingen als je een zwarte vaatwasser gaat kopen.

Water- en energieverbruik

Een vaatwasser verbruikt veel water en energie. Als je milieubewust bent, dan is het aan te raden om goed op de energie efficiëntieklasse oftewel het energielabel te letten. Deze gaat van A tot en met G waarbij energielabel A het zuinigste is. De meeste vrijstaande zwarte vaatwassers zullen label C, D of E hebben. Vind je dit echter belangrijk? Kies dan voor eentje met energielabel A of B.

Bovendien heb je soms de mogelijkheid om de programmaduur in te korten. Zo kun je wel een schone vaat krijgen, maar verbruik je minder energie en water. Ook hebben sommige de optie om aan te geven dat je een ‘halve belading’ hebt. Met deze functie wordt er minder water en stroom verbruikt. Als je deze optie dus belangrijk vindt, is het aan te raden om hier goed om te letten bij de aanschaf.

Geluidsniveau

Tot slot maakt een vaatwasser, net als veel andere elektrische huishoudelijke apparaten, geluid. Er zitten echter grote verschillen in. Als je een open keuken hebt, dan is het misschien fijn om een stille aan te schaffen met een gemiddeld geluidsniveau van rond de 42 dB. Er zijn zelfs enkele varianten beschikbaar met een geluidsniveau van 40 dB. Deze zijn heel erg stil en zullen een leuk gesprek niet verstoren. Ter indicatie, elke 3 dB erbij betekent dat het geluidsniveau verdubbeld.

Je kunt de geluidsniveau’s grofweg verdelen in:

  • Stil: tot 42 dB
  • Normaal: 42 tot 49 dB
  • Luid: 49 dB of meer

Prijs

Vaatwasmachines komen in verschillende klassen en dus ook verschillende prijzen. Bepaal voordat je gaat zoeken dan ook goed welk budget je ter beschikking hebt. Mocht je niet zo’n ruim budget hebben, dan kan je ook op zoek gaan naar een vaatwasser zwart aanbieding.

Koop de voor jou beste zwarte vaatwasser

Zoals je ziet komt er veel bij kijken als je de voor jou beste zwarte vaatwasser gaat kopen. Door bij bovenstaande tips per punt te kijken wat voor jou belangrijk is, kun je hopelijk een goede afweging maken. Het grote voordeel is dat de meeste vaatwassers een levensduur van zo’n 2.500 tot 5.000 wasbeurten hebben. Gelukkig hoe je dus waarschijnlijk maar eens per 6 tot 12 jaar op jacht te gaan naar een nieuwe vaatwasser zwart!

Zwart in huis
Logo