Zwart behang: luxe en tijdloos!

Natuurlijk kun je de muur gewoon zwart verven, maar je kunt ook kiezen voor zwart behang! Zwart behang geeft de muur net dat beetje extra! Het kiezen van het juiste zwarte behang is nog best een uitdaging vanwege de vele opties die beschikbaar zijn. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten die je moet overwegen bij het kiezen van het behang dat past in jouw huis.

Onze Top 10 zwart behang

Behang zwart goud

Momenteel zijn zwart en goud twee hele populaire kleuren in het interieur. Hoe leuk is het dan om deze twee kleuren te combineren in één behang? Door te kiezen voor een zwart behang met goud, kies je voor een luxe uitstraling op jouw muur. Dit behang is leuk voor in de woonkamer, maar kan bijvoorbeeld ook op de slaapkamer! Hieronder staat onze top 5 van deze combinatie voor behang.

Goedkoop behang zwart

Niet iedereen heeft een breed budget. Gelukkig is er daarom ook goedkoop behang. Dit hoeft trouwens niet perse te betekenen dat het kwalitatief geen goed behang is. Als je kiest voor goedkoop zwart behang dan kies je meestal voor papierbehang. Behalve dat dit een goedkoop behang is, is het ook nog eens makkelijk aan te brengen.

Fotobehang zwart wit

Zwart wit fotobehang is ook een hele mooie keuze, het kan je muur een echte eyecatcher maken binnen je interieur. Zeker binnen een industrieel interieur past dit goed, maar het kan in heel veel interieur stylen. Populair is bijvoorbeeld een zwart wit fotobehang met palmbomen of een andere natuurfoto. Maar ook foto’s van steden zijn populair. Bijvoorbeeld een mooie zwart wit foto van Amsterdam. Doordat fotobehang van hoge kwaliteit is, komt de foto levensecht over. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat het zwarte op het fotobehang op den duur vervaagd. Het meeste fotobehang heeft een speciale coating waardoor het zwart beschermd wordt tegen vervaging door uv-licht.

Hoe koop je het ideale zwarte behang voor in jouw huis?

Behang kopen kan een overweldigende taak zijn. Er zijn zoveel kleuren, patronen en stijlen om uit te kiezen dat je misschien niet weet waar je moet beginnen. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

1. Soort behang: welk materiaal kies je?

Er zijn verschillende soorten behang beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Het is belangrijk om het juiste behang te kiezen dat past bij jouw huis en stijl. De meest voorkomende typen behang zijn:

Papieren behang

De klassieke optie is behang van het materiaal papier. Dit is de goedkoopste optie als je je kamer een nieuwe zwarte look wilt geven. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en patronen, maar het is erg kwetsbaar ten opzichte van de andere soorten behang. Papieren behang is het beste geschikt voor kamers met weinig vocht en waar je eisen niet te hoog liggen. Zwart behang van papier kan je erg goed matchen met een decoratieve ladder in je slaapkamer. 

Vinyl behang

Dit type behang zwart is duurzamer dan papieren behang omdat het geheel uit kunststof is gemaakt. Daarnaast biedt het meer weerstand tegen vocht. Het is gemakkelijk schoon te maken en daarom ideaal voor ruimtes zoals keukens en badkamers.

Vliesbehang

Vliesbehang is gemakkelijk aan te brengen, omdat je de lijm rechtstreeks op de muur kunt aanbrengen in plaats van op het zwarte behang. Het is ook gemakkelijk te verwijderen zonder dat er resten achterblijven. Vliesbehang is een goede keuze als je van plan bent om het behang weer relatief snel wilt vervangen.

Textiel behang

Dit type behang zwart voegt textuur en warmte toe aan een kamer. Het is meestal gemaakt van natuurlijke materialen zoals grasweefsel, jute of zijde. Textielbehang kan een uitstekende keuze zijn voor accentmuren of kamers waar je een gezellige sfeer wilt creëren.

2. Ruimte en lichtinval

Bij het kiezen van zwart behang moet je rekening houden met de kenmerken van de ruimte waarin je wilt behangen. De lichtinval, grootte en functie van de kamer zijn allemaal belangrijke overwegingen.

Kleine ruimtes

Als je een kleine ruimte wilt behangen, vermijd dan behang zwart met grote, drukke patronen, want dit kan de ruimte overweldigend laten lijken. Kies in plaats daarvan voor zwart behang met subtiele patronen om de ruimte groter te laten lijken.

Grote ruimtes

In grote ruimtes kun je juist wel kiezen voor behang met een groter patroon om de kamer een luxere uitstraling te geven. Je kunt er ook voor kiezen om een accentmuur te creëren met opvallend behang om de ruimte creatiever en interessanter te maken.

Patroon

Als je zwart behang met een patroon kiest, zorg er dan voor dat het patroon niet te druk is en goed bij de stijl van de kamer past. Bij twijfel kun je altijd beginnen met een subtieler patroon voordat je voor een gedurfd ontwerp gaat. Een patroon in het behang kan wel een geweldige manier zijn om je kamer transformeren en een mooie en luxe uitstraling te geven.

3. Behang en ondergrond

Het is belangrijk om te weten welk type ondergrond geschikt is voor het zwarte behang dat je wilt gebruiken. De juiste voorbereiding van de ondergrond is erg belangrijk als je wilt dat je behang er goed uitziet en lang goed blijft.

Nieuwe muren

Als je behangt op een nieuwe muur, zorg er dan voor dat het oppervlak glad en schoon is. Nieuwe muren moeten vaak worden voorbehandeld om ervoor te zorgen dat het zwarte behang goed hecht.

Bestaand behang

Als je nieuw behang zwart wilt aanbrengen over bestaand behang, moet je er eerst voor zorgen dat het oude behang goed is vastgelijmd en geen losse randen heeft. Verwijder eventuele bubbels of oneffenheden voordat je het nieuwe zwarte behang aanbrengt.

Geverfde muren

Wanneer je behangt over een geverfde muur, moet je extra aandacht besteden aan de voorbereiding. Zorg ervoor dat de verf goed is gedroogd en dat het oppervlak egaal is. Je zou ook nog een primer kunnen gebruiken om te voorkomen dat de verf door het behang zichtbaar wordt.

4. Kan ik zelf behangen?

Wanneer je zwart behang koopt is het goed om eerst na te denken wie het daadwerkelijk gaat doen. Zo is er zelfklevend behang wat vaak het gemakkelijkst is om zelf aan te brengen. Dit komt omdat je geen behanglijm nodig hebt, ideaal als je weinig ervaring hebt. Ook zijn er soorten behang, zoals vliesbehang, waarbij je de lijm rechtstreeks om de muur aanbrengt.

Als je nou zeker weet dat het er niet uitkomt te zien zoals je zelf wilt kan je altijd een professional inhuren. Deze mensen behangen perfect waardoor je kamer eruit komt te zien zoals je zelf voor ogen hebt.

5. Prijs

De prijs van behang varieert enorm. Dit is namelijk afhankelijk van het soort behang dat je kiest en hoeveel vierkante meter behang je nodig hebt. Zo is er een rol behang van €10 maar lopen ze zo op tot in de tientallen euro’s. Als je wilt laten behangen betaal je gemiddeld €20 per rol.

Koop het ideale zwarte behang voor jouw nieuwe kamer!

Bij het kopen van zwart behang zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Denk aan het type behang, het patroon, de ruimte en de prijs. Door vooraf over al deze punten na te denken, kun je het perfecte zwarte behang kiezen dat past bij jouw stijl. Veel succes met behangen en geniet van je nieuwe kamer!

 

Zwart in huis
Logo