Zwart bestek

Bestek is jarenlang zilver geweest, maar anno 2023 kan het anders! Wat dacht je van een zwart bestek? Veel mensen vinden dit iets bijzonders, het is meer stylisch en heeft een luxe uitstraling. Zeker als jij een moderne of industriële look in jouw interieur hebt, dan kan mat zwart bestek een mooi detail zijn om hieraan toe te voegen. In deze blog geven we handige tips om op te letten bij het kiezen van een bestekset zwart

Onze Top 10 Zwart bestek

Waar moet je op letten bij het kopen van een bestekset zwart?

Bestek koop je bijna altijd in een set. Op die manier sluiten de diversen soorten bestek goed bij elkaar aan. Maar elke set verschilt, zo moet je letten op het aantal dat je wilt, het materiaal maar ook de kwaliteit. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten bij zwart bestek kopen.

1. Materiaal van het bestek

Het materiaal van het bestek is niet alleeneen persoonlijke keuze, maar het is ook erg belangrijk. Dit komt omdat het de kwaliteit en het onderhoud van zwarte besteksets bepaalt. Een nieuwe set kopen kost veel geld dus je wilt er als het goed is ook lang van kunnen genieten. Veelvoorkomende materialen zijn:

RVS

Het meeste zwart bestek is gemaakt van roestvrijstaal oftewel RVS. Dit betekent dat het bestek niet gaat roesten. Wel zo handig want je wilt het natuurlijk gewoon kunnen afwassen of in de vaatwasser kunnen stoppen. Bovendien is hoogwaardig roestvrij staal sterk. Dat betekent dat er niet snel krassen en andere beschadigingen op je bestekset zullen komen. Je mat zwarte bestek RVS blijft dus lange tijd in perfecte staat!

Eigenlijk zijn alle zwarte besteksets gemaakt van RVS, het is echter belangrijk om te kijken naar de kwaliteit. Vaak zie je bij besteksets 18/10 staan. Dit is een vorm van RVS aangezien het staat voor een combinatie van materialen. 18/10 is de meest voorkomende samenstelling van RVS waarbij 18% chroom wordt gebruikt en 10% nikkel.

Kunststof

Kunststof bestek is een budgetvriendelijke optie die ideaal is voor picknicks, feestjes en buitengebruik. Het is erg licht en gemakkelijk mee te nemen, maar het kan minder duurzaam zijn dan andere materialen.

2. Aantal onderdelen

Bestek koop bijna altijd in een set. Op die manier sluiten de diverse onderdelen van messen, vorken en lepels goed bij elkaar aan. De inhoud van de set verschilt per bestekset. Vaak zijn de basiselementen vorken, messen, grote en kleine lepels. Je hebt dus vier varianten. Daarbij kun je kiezen uit bijvoorbeeld een bestekset die 16 of 24 delig is. De kleinste bestekset zwart is dus 16 delig. Deze bestaat uit vier vorken, vier messen, vier kleine lepels en vier grote lepels en is handig voor 2 of 4 persoons huishoudens.

Houd er echter rekening mee dat je vaker even een mes tussendoor gebruikt, het is dus handig om een bestekset zwart te kopen die uit meer onderdelen bestaat dan je huishouden. Ben je op zoek naar een zwart bestek 8 personen? Bijvoorbeeld omdat je huishouden bestaat uit vier personen en je alles graag dubbel hebt? Ga dan opzoek naar een bestekset van 32 delen!

Standaardset

Als je een standaard zwarte bestek set gaat kopen dan bevat deze meestal genoeg bestek voor een maaltijd voor 6 personen. Het heeft eetlepels, vorken, messen en theelepels. Dit type set is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt voldoende variatie voor de meeste maaltijden. In totaal kom je dan meestal uit een set die 24 delig is.

Uitgebreide set

Als je regelmatig gasten ontvangt of graag speciale diners organiseert, kan een uitgebreide zwarte bestekset een betere keuze zijn. Deze sets kunnen speciaal eetgerei bevatten, zoals taartvorken, visvorken, saladevorken en soeplepels. Ze bieden je meer flexibiliteit bij het serveren van verschillende soorten gerechten.

Losse onderdelen

Als je al een zwarte bestekset hebt en op zoek bent naar specifieke onderdelen om aan te vullen, kun je ervoor kiezen om losse onderdelen te kopen. Dit is handig als je een bepaald type vork of lepel wilt vervangen of als je je huidige set wilt uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide set voor vlees.

3. Comfort

Het comfort van het bestek is erg belangrijk, vooral als je vaak lange maaltijden hebt of als je handproblemen hebt. Zo is er ergonomisch ontworpen bestek wat beter in de hand ligt en dus comfortabeler is.

Greep en maat

Let op de greep van het bestek en hoe het in je hand past. Sommige besteksets hebben dikkere handvatten, terwijl andere juist dunner zijn. Kies een zwarte bestekset waarvan de greep prettig aanvoelt en goed past bij de grootte van je hand.

Het tweede is de maat van het bestek. Dit is vaak iets wat veel mensen vergeten omdat ze denken dat er maar één maat is voor bestek, dit is echter niet helemaal waar. Vrouwen hebben vaak kleinere handen dan mannen. Zorg er dus voor dat de bestekset zwart of kleiner bestek bevat of dat het licht van gewicht is zodat het voor iedereen in het gezin comfortabel is.

Daarnaast heb je soms ook een klein zwart bestek dat je gebruikt voor het voorgerecht en/of amuse. Zeker met het kerstdiner is het mooi om een uitgebreid bestek te gebruiken en met een mat zwart bestek geef je je tafel extra karakter!

Mes scherpte

De scherpte van het mes is een ander belangrijk aspect. Een goed mes moet scherp genoeg zijn om moeiteloos door het eten te snijden zonder al te veel druk te hoeven zetten.

4. Design en kleur

Ook het design van het zwarte bestek is belangrijk. Zo kun je kiezen voor een moderner of klassieker design. 

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden bij de kleur zwart. Mat zwart bestek is de laatste jaren steeds populairder geworden. 

5. Prijs en kwaliteit

Overweeg de prijs in verhouding tot de kwaliteit van het bestek. Duurdere besteksets kunnen over het algemeen van hogere kwaliteit zijn, maar er zijn ook betaalbare sets van goede kwaliteit beschikbaar. Koop een set die past bij jouw keuken maar wees niet te zuinig anders is de kans dat je over een jaar een nieuwe bestekset kopen moet.

Koop de ideale zwarte bestekset voor in jouw keuken!

Dus, beste keukenliefhebber, nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van zwarte besteksets. Denk aan het materiaal, de grootte van de set maar ook het comfort. Door vooraf even goed te kijken welke zwart bestek het beste bij jou past zorg je dat je de goede keuze maakt en voor een lange tijd plezier ervan kan hebben, eet smakelijk!

Maak je zwarte bestek compleet

Los van de vier basiselementen, is het ook leuk om je zwarte bestek compleet te maken met andere bestekonderdelen. Je kunt hierbij denken aan koffielepeltjes, gebaksvorkjes en opschepleps. Maar ook een zwart slabestek en een zwarte messenset mag natuurlijk niet ontbreken! Berg het geheel op in een handige zwarte bestekbak in je keukenlade!

Zwart slabestek

Als je een zwart bestek hebt, dan wil je natuurlijk ook de rest van jouw bestekonderdelen hierop aanpassen. Wat dacht je van zwart sla bestek? Sla bestek is altijd twee delig en bestaat als het ware uit twee lange lepels waarmee je de sla makkelijk van uit de kom op je bord mee kunt scheppen. Een zwart sla bestek mag dan ook niet ontbreken om jouw tafel compleet te maken!

Is zwart bestek vaatwasbestendig?

Ja, bijna al het zwarte bestek is vaatwasbestendig. Echter het is belangrijk dat je het toch even specifiek controleert voordat je die set koopt die op het oog hebt. Vaak staat dit in de productomschrijving of staat er op de achterkant een symbooltje in de vorm van een wijnglas en een vork. Als je dit symbool ziet dan betekent dit dat je mat zwart bestek vaatwasbestendig is en dat het dus met een gerust hart in de vaatwasser kan.

Let er daarnaast op dat je een kiest voor een reinigingsmiddel met een fosfaatgehalte van 3% of lager. Anders kan het de zwarte laag van je bestek aantasten. Ook is het verstandig om de temperatuur van het vaatwasprogramma op 40ºC of lager of lager te houden.

Zwart in huis
Logo