Zwarte pannenset voor stijlvol koken

Een zwarte pannenset voor in je keuken is helemaal hip! Mooie zwarte pannen die passen bij elk interieur. Of je nu een klassiek interieur hebt en je kiest voor elegantie of je hebt een stoerder interieur, een pannenset zwart misstaat zeker niet! Zeker als je het combineert met andere zwarte elementen zoals borden, kommen of bestek dan straalt je servies een zeker luxe uit!

 

Top10 Zwarte pannenset

 

BK pannenset zwart

BK is een merk dat in Nederland erg populair is als het op pannen aankomt. Zo ook voor de BK zwarte pannenset. De BK Purity zwart is een pannenset die verkrijgbaar is in 4 delen, 5 delen of zelfs 7 delen. Daarnaast kun je ook verschillende losse pannen kopen, zodat je makkelijk kunt mixen en matchen. Ook de kwaliteit van deze pannen is goed en qua prijs hoef je het ook zeker niet te laten.  

BK Purity Pannenset 5-delig

De BK pannenset zwart Purity staan prachtig op elk fornuis. De kookpannen hebben een maatverdeling en schenkrand, handig bij het afgieten en je hebt geen maatbeker meer nodig! De ...
in stock
139,00

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een zwarte pannenset?

Het kopen van een goede zwarte pannenset kan een lastige taak zijn, vooral als je niet precies weet waar je op moet letten. Een goede pannenset is een investering die het koken aangenamer kan maken en waar je jarenlang plezier van zult hebben. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die je moet overwegen bij het kopen van een pannenset.

Compatibiliteit met je warmtebron

Het allerbelangrijkste om op te letten bij het kopen van een zwarte pannenset is de warmtebron waarvoor deze geschikt is. Zeker als je inductie koken hebt, dan zijn niet alle pannen geschikt hiervoor. Dubbelcheck dus voor de aankoop of de pannen wel geschikt zijn voor jouw warmtebron.

Gas

Bijna alle pannen zijn geschikt voor gasfornuizen. 

Inductie

Voor inductie kookplaten heb je speciale pannen nodig met een magnetische bodem. Controleer dit zorgvuldig, want anders werken de pannen niet op inductie en kunnen ze zelfs je inductiekookplaat beschadigen. Veel zwarte pannensets die geschikt zijn voor inductie koken, zijn daarnaast ook geschikt voor alle warmtebronnen. Mocht je dan een keer in de toekomt van kooksysteem wijzigen, dan zit je altijd goed.

Elektrisch

De meeste pannen werken goed op elektrische kookplaten, maar pannen met een platte bodem zijn het meest efficiënt. Op die manier hebben ze namelijk het grootste raakvlak met de kookplaat en kan de warmte het beste worden doorgegeven.

Materiaal

Roestvrij staal

Zwarte RVS pannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en weerstand tegen roest. Ze zijn vaak voorzien van een aluminium kern voor betere warmtegeleiding.

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn zwaar en houden de warmte goed vast. Door de stevige bodem zijn ze ideaal voor slowcooking. Ze hebben een natuurlijke anti-aanbaklaag maar vereisen wel wat onderhoud. Bovendien zijn gietijzeren pannen best zwaar. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld wat ouder bent of last hebt van je pols/arm.

Aluminium

Aluminium zwarte pannen zijn licht en geleiden warmte zeer efficiënt. Ze kunnen echter reageren met zure ingrediënten, dus een coating is vaak wenselijk.

Koper

Koperen pannen bieden uitstekende warmtegeleiding maar zijn duur en vereisen regelmatige zorg om er op hun best uit te zien.

Aantal en soorten pannen

Daarnaast moet je ook kijken naar het aantal pannen dat je in de gemengde pannenset zwart wilt hebben. Los bijkopen kan na verloop van tijd misschien lastig zijn. Daarom is het beter om vooraf al goed na te denken hoeveel en welk soort pannen er in de set moeten zitten. Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Kook je vaak uitgebreid of eerder simpel? Gebruik je veel de oven of de frituurpan of gaat alles standaard in de pan? Door over jouw kookgewoontes na te denken kun je makkelijker inschatten uit hoeveel zwarte pannen jouw pannenset moet bestaan.

Bedenk welke pannen je echt nodig hebt in je set. Een basis pannenset kan bestaan uit een of twee koekenpannen van verschillende maten, een sauspan, en een grote soeppan. Sommige sets bevatten ook gespecialiseerde pannen zoals een wokpan of een extra grote pan.

Coating

Ook is het belangrijk om vooraf stil te staan bij het type coating van je zwarte pannenset. Deze zorgt namelijk voor de anti aanbak en de bescherming van de pan. Hoe beter deze is, hoe langer de zwarte pannen mee zullen gaan.

Anti-aanbaklaag

Een anti-aanbaklaag bij zwarte pannensets kan koken en schoonmaken vergemakkelijken, maar het kan krassen en slijtage vertonen. Let op de kwaliteit en eventuele gezondheidszorgen.

Emaille

Emaille coating biedt een beschermende laag en voegt wat kleur toe. Het kan echter chippen of barsten als er bijvoorbeeld krassen in komen doordat je een vork in de pan gebruikt.

Marmer

Ook een zwarte pannenset met een marmeren coating kun je tegenkomen. Marmer is duurzaam en milieuvriendelijk en zorgt voor een goede anti aanbaklaag. Bovendien verkleint een zwarte pannenset met marmeren coating de impact op je gezondheid. Wel is het aan te raden om deze hoogwaardige kwaliteit pannensets met de hand af te wassen, hierdoor blijven ze langer goed en blijf jij er langer plezier van hebben.

PFAS vrije pannen

De laatste jaren is de aandacht voor gezond koken en PFAS vrije pannen gegroeid en dat mag dan ook zeker niet ontbreken in deze uitleg hoe je de voor jou beste zwarte pannenset kunt kopen.

Wat is PFAS?

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze chemische verbindingen worden gebruikt in veel industriële toepassingen, inclusief anti-aanbak coatings voor pannen. Het gaat hierbij om de teflonlaag in pannen. Teflon is gewaardeerd om hun vermogen om water en vet af te stoten, maar er zijn zorgen gerezen over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Giftige stoffen kunnen vrijkomen wanneer de telfonlaag beschadigd raakt en dan verhit wordt.

Gezondheidszorgen

Sommige studies hebben aangetoond dat PFAS zich in het menselijk lichaam kan ophopen en zijn in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals problemen met het immuunsysteem, hormoonverstoring en zelfs kanker. De wetenschappelijke onderzoek is echter niet eenduidig, en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van PFAS en andere schadelijke stoffen. Toch kopen veel mensen hierdoor alleen maar PFAS vrije pannen.

PFAS-vrije pannen

Vanwege deze zorgen hebben sommige fabrikanten PFAS-vrije pannen op de markt gebracht. Deze pannen gebruiken alternatieve materialen voor hun anti-aanbaklaag, zoals keramiek of marmer, die niet de potentiële gezondheidsrisico’s hebben die geassocieerd worden met PFAS. Ook zijn zwarte pannensets zonder anti aanbak een goede keuze, denk hierbij aan aluminium of gietijzer.

Warmtegeleiding

De warmtegeleiding van de zwarte pannen is essentieel voor gelijkmatig koken. Zoek naar pannen met meerdere lagen of een combinatie van materialen die de warmte gelijkmatig verdelen.

Handvatten en deksels

Handvatten

Kies voor pannen met comfortabele, hittebestendige handvatten. Ergonomisch ontworpen handvatten maken het hanteren van de pannen gemakkelijker.

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker zwarte pannen met losse handvatten. Je kunt het handvat dan losklikken en steeds op een andere pan klikken. Het grote voordeel hiervan is dat deze pannen een stuk minder ruimte in je keukenkastje in beslag nemen!

Deksel

De deksels moeten allereerst goed passen en afsluiten. Bovendien is het handig om te kiezen voor glazen deksels. Doordat deze doorzichtig is, kun je de voortgang van het koken makkelijk volgen zonder dat je de deksel hoeft op te tillen. Het gaat hier trouwens meestal om gehard glas, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken als de glazen deksel valt.

Ook heb je deksels die een handig afgietsysteem hebben. Op die manier kun je makkelijk het water afgieten zonder dat je bijvoorbeeld in de weer moet met een vergiet.

Het merk en de garantie

Kies voor een goed aangeschreven merk met een goede garantie. Dit geeft vaak een indicatie van de kwaliteit en duurzaamheid van de pannen. Sommige leveranciers geven zelfs een levenslange garantie op hun pannenset zwart!

Koop de voor jou beste zwarte pannenset

Het kiezen van de juiste zwarte pannenset hangt af van verschillende factoren zoals materiaal, coating, warmtegeleiding, compatibiliteit met je kookplaten. Daarnaast kun je ook nog kijken naar kleinere aspecten zoals de deksels en handvatten van de zwarte pannen. Door al deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een pannenset zwart vinden die perfect past bij jouw kookstijl en behoeften, en die je vele jaren plezier in de keuken zal brengen.

 

 

 

Zwart in huis
Logo